Kredenc. Mi franc?!
2014. január 16. írta: Ahelyisegkalapacsa

Kredenc. Mi franc?!

Egy meleg nyári ebéd után, vidáman pattantam föl a kerti asztaltól:

- Nagyi,  megettem az ebédet! Kaphatok finomságot?

- Igen, oda tettem a stelázsira! - vetette oda nekem.

- Hmm.. mi az a stelázsi?

- Ó, megtalálod a kredenc mellett, a sublóttól balra!

Öt éves fejemmel jobbnak láttam inkább fürödni menni, hiszen instrukciójából épp csak a főneveket nem értettem. Később, mikor nagymamám megtalálta az érintetlen édességet, nevetve vett elő, hogy elmagyarázza nekem a szavak jelentését.  Egyszerre magyarázta el mindet,  így szépen össze is kevertem, hogy melyik a polcos, melyik a fiókos és furcsa bútorok kuszált szinonimájaként raktározódtak el agyamban a nevek.

Évtizedek múltán is, ha valamit nagyon nem találtam, testvéreim így csipkelődtek velem:

- Nézd meg a stelázsi mögött is! - ami annyit jelentett, nekik sincs fogalmuk, hol lehet.

Lassan beletörődtem, hogy ezeknek a szavaknak  a helyes használata drága nagymamámmal együtt egy jobb világra tértek, mikor házasságunk első évében egy szokványos nap estéjén megkérdeztem a férjemet:

- Hova is tetted a mai postát?

Mire ő ezt felelte foghegyről:

- Oda tettem a sublótra!

Egymást érték fejemben a villámcsapások, előrántva a porosodott, gyermekkori emlékeket: "édesség...stelázsi...kredenc...sublót..."

- Nekünk van sublótunk?! - tört fel belőlem kétségbeesett nevetés közben a kérdés.

S ekkor házastársam szelíden odavezetett és bemutatott a cipősszekrénynek.

 

Azóta komoly kutatási eredményekre hivatkozva bebizonyítottam neki, hogy a lábbeliket tároló bútorunk nem sublót, s hogy ti se maradjatok tudatlanok (bár sejtem én, hogy egy-két információtok van a témáról, de tegyétek kezeteket a szívetekre: mindegyiket felismeritek?) rögvest meg is mutatom melyik micsoda.

 

A sublót nem más, mint egy alacsony fiókos szekrény. A tudósok még vitatkoznak rajta, hogy azonos-e a komóddal, vagy sem. Így néz ki:

sublótA kép Kapuváron készült 1964-ben. Forrás a képre kattintva érhető el

A komód, a Magyar Értelmező Kéziszótár szerint végig fiókos, asztalmagasságú szekrény.

komód

A stelázsi konyhai, kamrai polcos állvány:

stelázsi

A kredenc pedig simán tálaló szekrény.  Tulipánoskata egyik gyönyörű munkájával illusztrálom.

kredenc

No és tudjátok-e mi a sifonér? Így néz ki, segítek:

sifonér

Aki elsőnek megírja a helyes meghatározást, s mellé azt is, mi a különbség a hokedli és a sámli között, én is finomságot adok!

Az emlegetett nagymamám gyönyörűen tudott bútort festeni. Az ő készségéhez próbálok felnőni, ha már szókincsben alulmaradtam.

Ezt fogom megmutatni legközelebb, hogy a házi kalapálás se maradjon ki!

A bejegyzés trackback címe:

https://ahelyisegkalapacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr4411706951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gergely Tarján 2014.01.19. 14:38:53

A sifonérban a fehérneműt tartják. A hokedli meg a sámli között a fő különbség a magasság, a hokedlinek nem feltétlenül, de lehet fiókja. A hokedlire ülnek, a sámlira pedig állnak.

Máté Marx 2014.01.21. 12:08:59

Hát én ülni is szoktam a sámlin...:P A sámli nálunk egy fejre fordított U alakú dolog kicsit csinosítva, lyukkal a közepén, hogy meg lehessen könnyen emelni. Egy kis léc merevítője is van. Ez egy alacsony valami, mondjuk olyan 20 centi magas. A hokedli nálunk a négylábú egyszerű ülőalkalmatosság. nincs támlája, meg semmi, csak négy láb merevítőkkel és egy ülőfelület. Jó a sztori Rita, élmény olvasni!

Félix Surmo 2015.11.12. 14:47:05

ezek közül nekem csak a sifonér volt problémás. a többi alkalmatosságot ismertem. nem is gondoltam hogy a kredenc, a stelázsi vagy a hokkedli valakinek problémát okoz. a sámli vagy sámedli úgy gondolom hogy még ma is használatos szó. a sifonér szóval a Kis Kolozs Nagy Kolozs című népmesében találkoztam, de nem tudtam pontosan mi volt az. valami ami mögé el lehet bújni, vagy rejteni valamit.
süti beállítások módosítása