Kevesebbel lesz szebb? Avagy egyhangú az egy hangú?
2014. január 08. írta: Ahelyisegkalapacsa

Kevesebbel lesz szebb? Avagy egyhangú az egy hangú?

Nagyon szeretem a letisztult eleganciát.  Legyen az megjelenés, lakberendezés vagy műalkotás. A bútorfelújításban pedig a festés a legkedvesebb munkafolyamat a számomra. Nyilván nem vagyok ezzel egyedül.  Ekkor öltöztetjük fel a bútort. Ekkor adunk neki végső külsőt, megkoronázva addigi kemény munkánkat, úgyis mint csiszolás, fatapaszolás, csiszolás, alapozás, csiszolás... Adott volt ez a jobb sorsra érdemes szekrényke. Még a szigorító törvény előtt szereztem egy lomtalanításból, szóval nem loptam közterületről!

A kevésbé látványos munkafolyamatokkal most nem is untatlak benneteket képekben. Eltávolítottam a ronda fogantyúját, a vasalatokat. Lecsiszoltam alaposan kívül, belül. Volt rajta mindenféle lelet: felázás, égésnyom, félig bevert szög, megkövesedett rágógumi (fujj). Fatapasszal eltüntettem a  fölösleges lukakat, repedéseket, majd a végső csiszolás után alapoztam. Egyszerű, de elegáns külsőt terveztem, így esett a választás a fehér selyemfényű festékre. Ez a szín biztosította az egyszerűséget, az eleganciát pedig a lágy krémszín. Belül kapott pici pöttyözést a szekrényke, hogy kedvesebb legyen. A polc és a vasalatok is krémszínűek lettek.
A frontfelületre szép kalocsai mintát gondoltam, de nem színeset. Indigó segítségével az ajtóra másoltam a kiválasztott mintát, majd 0-s illetve 1-s ecsettel szépen kifestettem a virágokat.
szekrényke4
A tetejére csak egy pici motívumot festettem, ugyanezzel a technikával.
Bútorgombot a Butortuning -tól rendeltem hozzá.
Így kapott egyszerű, de remélem nem unalmas külsőt ez a kis szekrényke.
Szép magyar nyelvünkben is megfigyelhetünk egy nagyon kedves, egyhangúnak tűnő, de valójában vidám, játékos monotonitást, az eszperentét. Közismert, hogy leggyakoribb magánhangzónk ez 'e', s majdnem mindent kifejezhetünk magyarul ezzel az egy vokálissal szavainkban. (Erre tettem kísérletet a profilomban is.)

E játékszenvedély első megszállottja valószínűleg  Varjas János (1721-1786), a debreceni református kollégium tanára volt, aki sokévi munkával egy olyan 275 (!) sorból álló bűnbánó éneket írt, amelyben csak 'e' és 'é' magánhangzókat használt. Figyelemre méltó már az 1775-ben meg is jelent nevezetes vers címe is, amely a következő: Megtért emberek énekje, melyet nem régen szerzett, és egy meg-keseredett, de reménységgel tellyes Lélek képében tett fel - egy nevezetlen ember - Debrecenben. Szegény Varjas professzor éppen a nevét nem tudta feltüntetni ezen a nyelven, mert abban - mit ad Isten - egy árva e vagy é sincs. Diákjai éppen ezért is Verjes Jénesnek nevezték. Nem kevesebb humorral járt el e nyelvi játék másik hőse, Orosz Ádám egerszalóki plébános, egyházi író és költő is (1802-1872), aki nemes egyszerűséggel csak így hívta magát: lengyeleknek ellenese, emberek elseje. (A fenti bekezdés információit Grétsy László: Nyelvi játékaink nagykönyve című könyvéből szereztem, mely a Tinta Kiadó gondozásában jelent meg Budapesten, 2012-ben) Lássuk be, hogy ezen egy hangúság korántsem egyhangú, s hogy egyházi személyek is lehetnek igen derűsek és szellemesek! :)

szekrényke1

A bejegyzés trackback címe:

https://ahelyisegkalapacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr411706943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marx Máté 2014.01.08. 12:30:03

Rita, ez óriási!:D

Békésiné Kerekes Judit 2014.02.14. 21:17:06

Nagyon finom, nőies, igazán jó végeredmény lett, mennyivel barátságosabb, mint az eredeti! Gratulálok, nekem nagyon tetszik, jó a minta is!

BoRi 2014.02.15. 10:16:20

Köszönöm!

Agness HU 2015.06.29. 16:33:47

Érdeklődnék, hogy az indigó nyoma nem marad ott a felületen? Elfedi a festék, használjam bátran vastagon?

BoRi 2015.08.05. 12:05:55

Bocsánat, hogy csak most válaszolok! Indigónál jobb módszer, ha sütőpapírra rajzolod fel puha ceruzával a kívánt mintát. Megfordítod a papírt, ráhelyezed a felületre és újra megrajzolod a hátoldalán is a papírnak a mintát. Így az első rajz nyoma ott marad a felületen, és biztosan nem hagy indigó nyomot. :) Erről bővebben ebben a bejegyzésemben olvashatsz: http://ahelyisegkalapacsa.cafeblog.hu/2014/04/23/pikk-pakk-pitypang-amitol-nem-lesz-tobb-gaz-es-az-almod-is-szebb/
süti beállítások módosítása